Készenlétbe helyezték a jégtörő hajókat a Dunán és a Tiszán

Összesen húsz hajó áll szolgálatban: Tiszalökön, Tiszadobon, Kiskörén, Szegeden, Baján és Győrben.

szechenyi-jegtoro-hajo-lanchid-budapest-night-landscape-hajozashu

Széchenyi jégtörő Budapesten, fotó © HAJOZAS.HU

A jeges árvízre való felkészülés részeként mától indul a jégtörő hajók melegen tartása, ezzel kezdetét veszi a felkészülés a téli szezonra.

A jogszabályok alapján december 15-én üzembe kell helyezni a jégtörő hajókat, ilyenkor megkezdik a járművek melegen tartását, hogy a rendszerei ne fagyjanak el, és azonnali készültségben tartsák őket.

A jégtörő hajók a magyarországi nagy folyók jégvédekezésében nélkülözhetetlenek. Az elmúlt szezonban a Dunán például több szakaszon, közel 10 km hosszú jégtorlaszokat tudtak megbontani velük, melyek a jégtörés megkezdéséig csaknem 4 méteres vízszintemelkedéseket okoztak.

Összesen húsz hajó áll szolgálatban: Tiszalökön, Tiszadobon, Kiskörén, Szegeden, Baján és Győrben. A tiszalöki állomás azért különösen fontos, mert a jégtábla sokszor a zsilip alá szorul, üzemképtelenné téve.

A járművek különböző méretűek: a kisebbeket torlaszmegbontásra használják, a 417 tonnás, 1980-as években épített Széchenyi névre keresztelt monstrum pedig a jégtörésre leginkább alkalmas tagja a magyar flottának.

A Széchenyi jégtörő hajóról részletes adatok olvashatók IDE KATTINTVA 

szechenyi-jegtoro-hajo-duna-tel-evszak-felirat-folyo-foto-hajozashu

1 milliárd forintért újítják fel a jégtörő hajókat

A fokozott igénybevétel során keletkezett károk helyreállítására, és a hajók korából eredendően elrendelték a vízügyi hajóflotta felújítását, mely két ütemben zajlik. Az idei év során a tiszai flotta esett át felújításon, míg a 2018-as év a dunai flottáé lesz.

A jégtörő hajók felújításáról részletesen írtunk IDE KATTINTVA