Elindul a viharjelzés a Balatonon, a Velencei, a Tisza és a Fertő-tónál

2020. április 1-én megkezdődik a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart.

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelző obszervatóriumának vezetője a HAJOZAS.HU megkeresésére elmondta: a viharjelzés az évek során megszokott módon, április 1-én indul, és október 31-ig tart.

Kiemelte, hogy a változóban levő klíma, az időjárási viszonyok “feladják a leckét”. A Balatonra mindig is igaz volt az a szlogen, hogy “A Balaton az, ahol az időjárás jelentés életbevágóan fontos”, hiszen a nagy vízfelület, és egyéb éghajlati sajátosság miatt a Balaton időjárása nagyon gyorsan változik, amelyre a globális időjárás változás is hatással van.

– A megszokott biztonsági szint fenntartásához fontos, hagy a méréseink zavartalanok legyenek, azaz ne építsék be a mérési környezetet, adott legyen a megfelelő számítástechnikai eszközpark a számítások elkészítéséhez, valamint tapasztalt szakember gárdával dolgozhassunk együtt. Ez a három alappillére annak, hogy a viharjelzés jól működjön, s bár ez nem egy könnyű feladat, de mindent megteszünk, nem adjuk fel – tette hozzá Horváth Ákos.

A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett. A Balaton viharjelzési szempontból három medencére tagolt: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál, Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában regisztrálja a Balaton időjárását és arról a médiáknak és a met.hu honlapon folyamatosan tájékoztatást ad.

  • Elsőfokú viharjelzés: percenként 45 fényfelvillanás az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szél esetén
  • Másodfokú viharjelzés: percenként 90 fényfelvillanás viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szél esetén.
  • A jelzéseket a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával adják ki.

A viharjelzésről részletes írtunk IDE KATTINTVA

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül több mint 30 stabil fényjelző, kiemelt strandokon 15 mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon 3 stabil fényjelző viharjelző és 1 mobil lámpaegység, a Tisza-tavon 5 viharjelző állomás végzi.

Több mint 20 ÉLŐ webkameránkon éjjel-nappal nézhető az időjárás alakulása:

 

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!