Az óceánjáró hajók veszélyeztetik a világörökség részeit

Különösen Velencében súlyos a helyzet. Ott a nagy hajók keltette hullámok erodálják az épületeket - mondta Mechtild Rössler, a UNESCO igazgatója.

Velence, fotó © Michael Jones

Az óceánjáró hajókkal járó turistaözön világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet a UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

„A hajókkal és a túlzó mértékű turizmussal járó környezetszennyezés problémákat okoz” – mondta Mechtild Rössler, a UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója. A szakértő szerint az ágazat nem fektet eleget a világörökségi helyszínek védelmébe. „Veszélyezteti azokat a helyeket, melyekkel pénzt keres” – tette hozzá.


Különösen Velencében súlyos a helyzet.

Ott a nagyhajók keltette hullámok folyamatosan rongálják az épületeket – mondta Rössler. A UNESCO már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.

A kisebb városok, köztük az észtországi Tallinn és a horvátországi Dubrovnik a tengerjáró hajók turistáinak áradatától szenved

Ezek a történelmi városok nem tudnak egyszerre ennyi turistát fogadni” – emelte ki az igazgató.

A UNESCO arra kéri a hajózási iparágat, hogy fektessen pénzt a fenntartható turizmusba. „Magasabbra kell tenniük a mércét. Az első lépés a tisztábban működő hajók kifejlesztése lehetne” – véli Mechtild Rössler. (MTI)