Meghátráltak a szomáliai kalózok

Öt év után először raboltak el hajót szomáliai kalózok, de végül meghátráltak, és váltságdíj nélkül elengedték a legénységet.

Öt év után először raboltak el hajót szomáliai kalózok, de végül váltságdíj nélkül elengedték a legénységet

A Comore-szigetek zászlaja alatt működő olajszállító hajó nyolc fős sri lankai legénysége épségben megúszta a hajó- és emberrablást, ami a szomáliai kalózok első hasonló akciója volt 2012 óta. ITT ÍRTUK >>>


A foglyok szabadon engedése azután történt, hogy a nap folyamán több lövés is eldördült a kalózok és a hadsereg között, majd intenzív tárgyalások kezdődtek a haditengerészet, a klánvezetők és a kalózok között.

Végül az a megállapodás született, hogy a szomáliai haditengerészek visszavonták erőiket, a kalózok pedig a túszok szabadon engedése után távozhattak, váltságdíjat viszont nem kaptak. A korábbi években mindez nem így nézett ki, gyakran évekre is túszul ejtettek a legénységekből elrabolt embereket, nyolc iráni férfi pedig még mindig fogságban van valahol.

Egy szomáliai kalóz még a fénykorukban, 2010-ben (AFP PHOTO/ MOHAMED DAHIR )

Egy szomáliai kalóz még a fénykorukban, 2010-ben (AFP PHOTO/ MOHAMED DAHIR )


A kalózok azt állították, hogy azután mentek bele a váltságdíj elengedésébe, hogy megtudták, egy szomáliai üzletember bérelte ki a hajót, amivel Dzsibutiból szállítottak volna olajat a szomáliai fővárosba. A kalózok korábban is igyekeztek elkerülni, hogy a komoly politikai hatalommal is bíró szomáliai üzletemberek érdekeltségeit sértsék.

Az Abdullahi nevű kalóz a Reutersnek nyilatkozva mondta el, hogy ahogy megtudták, hogy szomáliai kereskedők vannak a hajó mögött, rögtön elengedtek mindenkit.

De a meghiúsult akció komoly siker a félfüggetlen Puntland régió kormányának is, melynek kalózellenes vízi seregét az Egyesült Arab Emirátusok kormánya finanszírozta.

szomalia-tenger-aris13-szomaliai-kaloztamadas-olajtanker-olajszallito-hajo-hajozashu


A kalózok csúcsidejükben, 2011-ben több mint 200 támadást indítottak a szomáliai partok közelében felbukkanó hajók ellen.

A regionális tengerészeti seregek megerősítése és a személyzet felkészítése a támadásokra jóval nehezebbé tette a dolgukat, ezért a legtöbb kalóz otthagyta a szakmát: volt, aki visszament halásznak, míg mások inkább az ember- és fegyvercsempészetben helyezkedtek el. (Guardian)